Podvodná nabídka výhodného investování

22.8.2023
 KOLÍNSKO – Muž se řídil pokyny a přišel o více než jeden a půl milionu korun. 
Kolínští kriminalisté se zabývají dalším případem podvodného jednání, kdy neznámý pachatel „zaútočil“ na osobu pod legendou „výhodného investování“. 

Vše vypadá asi takto: Podvodník umístí na internet či sociální sítě velice lákavou reklamu slibující zisk z vašich investovaných finančních prostředků. Důležité je poznamenat, že pachatelé využívají pro větší důvěryhodnost do svých reklam veřejně známé osobnosti či společnosti. Podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy, tudíž vše vypadá důvěryhodně. Pachatelům se daří ve velké míře a takových lidí, kteří se nechají nalákat rádoby výhodným investováním, bohužel neubývá.

Poškozeným je 52letý muž, který objevil na sociální síti reklamu s nabídkou možnosti investovat do společnosti a získat tak skvělé zhodnocení peněz. Toho nejprve kontaktovala žena, která mu poslala do e-mailové pošty veškeré údaje a instrukce pro začátek investování. Muž zaplatil vstupní poplatek ve výši 2200 Kč a posléze ho telefonicky kontaktoval kolega ženy, s níž mluvil jako první. Ten po muži požadoval zaslat kopii občanského průkazu a po hodinovém hovoru ho přesvědčil k investování 19 tisíc Eur s tím, že za pět dní vydělá až 150 tisíc korun. Poškozený výše zmiňovanou částku investoval, jenže poté si vše rozmyslel a chtěl celou věc ukončit. Na závěr, po dohodě zase s jiným pracovníkem, 52letého muže kontaktovala další osoba ze společnosti, která mu nabídla pomoc s ukončením a vrácením peněz a instruoval ho ke stažení aplikace do mobilního telefonu. Tu si poškozený nainstaloval a dále se řídil pokyny druhé strany. Závěrečnou instrukcí bylo to, aby „manažerovi“ nadiktoval postupně všechny ověřovací kódy vygenerované v aplikaci, které mu tímto postupem vrátí veškeré investované finance. Jenomže opak byl pravdou. Poškozený poté, co mu měly být peníze vráceny zpět na jeho účet, na něm zjistil, že mu byly odeslány částky na jiné účtu v celkové výši přes 1,5 milionu korun.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli v případě zjištění a odsouzení hrozí trest odnětím svobody až na osm let.

Preventivní rady, jak se nestát obětí podvodných jednání:

Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.
Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
15. srpna 2023


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1363919 |