Centrální registr jízdních kol - CEREK

26.9.2014
Městské policie na území takřka celé České republiky spolupracují s centrálním registrem jízdních kol - CEREK. Tato novinka umožňuje každému občanovi zaregistrovat své jízdní kolo do příslušné evidence a velmi účinně tak přispět k ochraně svého majetku.
CEREK byl vytvořen jako prevence proti krádežím jízdních kol. Registrací jízdních kol se výrazně zkomplikuje nebo úplně zabrání předprodeji odcizeného jízdního kola. Každé jízdní kolo má své jedinečné výrobní číslo (číslo rámu jízdního kola), a proto je možné jej okamžitě identifikovat.

V případě nálezu soukromou osobou, městskou policií nebo Policií ČR je tedy možné okamžitě dohledat majitele nalezeného jízdního kola.

V České republice je každý rok oficiálně odcizeno cca 8000 jízdních kol, které není možné při jejich nálezu identifikovat. Počet neoficiálně odcizených jízdních kol je však až 3x vyšší.

Výhody registrace:
• Registrace u jediného celostátního registru jízdních kol v České republice.
• Každé jízdní kolo má své jedinečné výrobní číslo (číslo rámu jízdního kola), a proto je možné jej okamžitě identifikovat.
• Spoluprací s městskou policií a Policií ČR se výrazně zvyšuje pravděpodobnost navrácení Vašeho jízdního kola při ODCIZENÍ.
• V případě dotazu na Vaše jízdní kolo v registru CEREK se tuto informaci ihned dozvíte pomocí e-mailu.
• Při odcizení máte možnost v registru CEREK označit své jízdní kolo jako ODCIZENÉ.
• V případě dotazu na Vaše jízdní kolo, které je označeno jako ODCIZENÉ, bude tato informace ihned odeslána Vám a spolupracujícím státním orgánům.
• Při registraci do CEREK máte možnost přiložit fotografie Vašeho jízdního kola.
• Registr CEREK je k dispozici 24 hodin denně.

Pro neregistrované:

Při nákupu jízdního kola máte možnost ověřit si, zda je jeho původ korektní.

Jak registrovat:

1. U Autorizovaných partnerů
Dostavte se s Vaším jízdním kolem a dokladem totožnosti k autorizovanému partnerovi. Seznam partnerů naleznete na www.cerek.cz. Po zaregistrování jízdního kola, obdržíte na místě Certifikát a na Vaše jízdní kolo bude nalepena samolepka "Toto kolo je evidováno v CEREK". Po přihlášení z domova do evidence CEREK, budete mít možnost vložit vlastní fotografie Vašeho jízdního kola. Cena za registraci je 40,- Kč / 5 let.

2. Pomocí on-line registračního formuláře
K registraci je potřeba znát jedinečné výrobní číslo rámu jízdního kola, které naleznete na spodní části rámu mezi pedály (viz obrázek pod textem) nebo v Záručním listu. Vyplňte formulář na www.cerek.cz Po dokončení vyberte způsob platby (pomocí SMS, platební bránou nebo platební kartou). Při registraci máte možnost přiložit vlastní fotografie Vašeho jízdního kola. Po registraci obdržíte emailem Certifikát a přístupové údaje do evidence CEREK. Cena registrace z domova: 50,- Kč / 5 let.
V případě zájmu o samolepku "Toto kolo je evidováno v CEREK" se dostavte s Vaším jízdním kolem, vytištěným Certifikátem a dokladem totožnosti k Autorizovanému partnerovi. Ten nalepí samolepku na Vaše jízdní kolo a změní symbol místa registrace z domova na AP.


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355385 |