Projekt končí, přesto oběti v Kolíně bez pomoci nezůstanou

19.11.2015
Koncem listopadu končí projekt zaměřený na podporu a pomoc obětem trestných činů „Proč zrovna já?“, který v Kolíně realizovala Probační a mediační služba. Projekt v Kolíně pomáhal od července 2014. Za tuto dobu poradnu pro oběti Probační a mediační služby a externí poradnu Centra pro zdravotně tělesné postižené a seniory vyhledalo bezmála 150 osob s nejrůznějšími příběhy a potřebami.
„Poradna nezavřela nikomu dveře. Každému, kdo přišel, jsme poskytli vyslechnutí, pokud však klient řešil problémy v rámci sousedského sporu či občanského řízení, dle možnosti poradili, jak situaci řešit a předali jsme mu kontakt na občanskou poradnu“, zdůvodňuje poradkyně a zároveň vedoucí kolínského střediska Kamila Fantová. Více než polovina klientů byly ženy, dle věku pak převažovaly osoby ve věku 19 – 60 let.  Co se struktury trestné činnosti týče, dominovaly oběti násilné a majetkové trestné činnosti. Nejčastěji přicházeli oběti s potřebou právních informací, významná byla také potřeba po psychosociální pomoci – čili citlivé vyslechnutí, povzbuzení a projevení soucitu. Vzhledem k tomu, že se na poradnu obracely nezřídka oběti znásilnění a závažné násilné kriminality, byla psychosociální pomoc velmi důležitá. Proto jsem uvítala, když jsme mohli odkazovat na bezplatného psychologa“, komentuje Fantová poskytované služby.

Ačkoliv projekt na pomoc pro oběti končí, intenzivně se pracuje na pokračování. Nicméně Probační a mediační služba bude pomáhat obětem dál. „Díky projektu jsme obětem mohli poskytovat nadstandartní a komplexní služby, nicméně i bez něj Probační a mediační služba bude pomáhat dál. Jsme vázáni zákonem, a tak obětem i nadále budeme poskytovat mj. právní informace, jak se např. domoci práv či jak dosáhnout náhrady škody. Vše samozřejmě bezplatně a anonymně, oběti se tak nemusí obávat, že se jim pomoci nedostane“, uzavírá Fantová.

Středisko Probační a mediační služby sídlí v Kolíně v ulici Politických vězňů 109. Kontaktní osobou je vedoucí střediska Mgr. Kamila Fantová – kfantova@pms.justice.cz, +420 737 247 437.
 


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1355811 |