Používání zábavní pyrotechniky může ohrozit váš život nebo zdraví, zloději pak vaši peněženku

1.12.2023
Měsíc prosinec se nese ve znamení nejkrásnějších svátků v roce – Vánoc a končícího roku 2023, završením je pak oslava „silvestra“ s přivítáním nového roku 2024. S obojím jsou spojené úkoly, které strážníci Městské policie Kolín a Asistenti prevence kriminality budou v následujících dnech plnit.
Bude se jednat o průběžné kontroly v nákupních a obchodních centrech, kde se, bohužel jako to bývá každoročně, mohou vyskytovat i kapesní zloději. Každoročně Městská policie Kolín upozorňuje na skutečnost, že je třeba si hlídat svoji peněženku, platební kartu při vybírání hotovosti z peněžního bankomatu nebo při jejím použití k placení v obchodech, ženy pak svoje kabelky a tašky. Také vozidla ponechaná na parkovištích, kde jsou viditelně odložené věci a nákupy, mohou lákat zloděje. Proto i přilehlá parkoviště budou průběžně kontrolována.

K oslavám „silvestra“ a nadcházejícího nového roku 2024 bohužel patří používání zábavní pyrotechniky. Tato činnost je zde v Kolíně omezena Obecně závaznou vyhláškou, která má charakter závazného předpisu. Zákaz používání zábavní pyrotechniky se na tyto oslavy, které se každoročně konají od 31. prosince  do 1. ledna včetně (tedy do začátku stanovené doby nočního klidu, tj. do 22. hodiny), v tuto dobu nevztahuje. Ovšem i zde je na místě nutné zvážit, zda i druhy celoročně povolené pyrotechniky (kategorie F1), jako jsou např. prskavky, konfety, dortové a jiné obdobné fontány, nemohou způsobit úraz nebo požár. O to větší nebezpečí hrozí pak při používání pyrotechnických výrobků vyšší třídy, tedy těch, které každoročně způsobí tolik úrazů a nenávratně poškozeného zdraví, v nejhorším případě i ztrátu na tom nejcennějším, na lidském životě.

Vzhledem k závažnosti tohoto konání, zejména z hlediska úrazů, je toto téma také nově zařazeno do programu besed Oddělení prevence kriminality MP Kolín.

str. Helena Honkiszová, tisková mluvčí, Městské policie Kolín


 Město Kolín logo
Městská policie Kolín
logo-HZS
logo-policie ČR

Odběr novinek

Přejete si zasílat nové zprávy do Vaší e-mailové schránky?
Stačí se zaregistrovat k odběru novinek a určit si,
jaká témata a oblasti Kolína Vás zajímají...

  Celkový počet uživatelů: 1362179 |